Boek Teren op betaalde liefde

Ik heb nu een aantal reacties op Teren op betaalde liefde mogen ontvangen. Het boek oogst zonder meer lof voor de openhartigheid en de vlotte schrijfstijl. Sommige lezers hebben op bepaalde punten kritiek. Dat ik te veel naar de mond van de reddingsindustrie zou schrijven in hoofdstuk 3 was een commentaar van een ex-sekswerker. Wel integendeel zou ik toch zeggen. Merel van Mansom van de Universiteit Milaan, die zelf onderzoek doet naar cliënten van sekswerkers, vindt dat ik te open hartig ben over de sekswerkers met wie ik contact heb gehad. Naar mijn oprechte mening heb ik heel terughoudend over hen geschreven. Ik kan echter mijn gevoelens richting sekswerkers niet verklaren zonder iets prijs te geven waarom ik zo’n goede band met hen had (en waarom ik dat steeds zoek).

Afijn, iedereen moet het boek voor zichzelf lezen en dan oordelen. Ik geef jullie de niet geredigeerde recensie van Merel mee.

betaaldeliefde-cover(1)

‘Teren op Betaalde Liefde’ is een openhartig boek over de persoonlijke ervaringen van Johan Peters’ expertise over het betalen voor seksuele dienstverlening in Nederland en Vlaanderen. Het boek is prettig leesbaar en dit geeft ook direct de aanwijzing dat Johan schrijft voor een breed publiek.
Ondanks dat het legaal is in Nederland en Vlaanderen om te betalen voor seks is het taboe en stigma om hier openhartig over te praten groot. In huidig politiek klimaat worden clientèle van sekswerkers nog even gedemoniseerd als voor de veranderende wetgeving, met name in Nederland. Dit taboe en stigma probeert Peters met zijn boek te doorbreken.
Het boek is interessant voor hen die op zoek zijn naar nuance binnen het huidige prostitutie debat en meer willen weten over de seksuele belevingen van een man met beperkingen. Daarnaast is het een goed toegankelijk boek voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking, Johan zijn 5 praktische tips bieden dan uitkomst. En eigenlijk een mustread voor sociaal pedagogisch en maatschappelijk medewerkers met clientèle met een beperking.
Johan is al bijna 30 jaar ervaringsdeskundige en het belang van dit boek ligt hem precies daar. Johan zijn openhartige, eerlijke en treffende beschrijvingen over zijn ‘dates’ met sekswerkers beschrijven zijn zoektocht naar een lichamelijke en seksuele connectie met sekswerkers. Zijn persoonlijke beschrijvingen over ‘vanille’ seks en sado masochisme laten zien dat ook mensen met een lichamelijke beperking seksuele wezens zijn met diverse verlangens en begeertes. ‘Teren op Betaalde Liefde’ is een mooie opvolger op Johan zijn eerste boek ‘Klagen Helpt Niet, Daar Word Je Niet Beter Van’(2005) waarin wederom seksualiteit en mensen met een beperking bespreekbaar worden gemaakt, maar dit keer met een zeer persoonlijke beschouwing.

“Teren op betaalde liefde: persoonlijk, openhartig, eerlijk en reflexief.”

In de eerste twee hoofdstukken is Johan reflexief over al zijn (seksuele) ervaringen, banden en relaties met sekswerkers. Zonder enige gene is Johan openhartig over zijn veelzijdige seksualiteit en schroomt niet om expliciet te zijn in zijn bewoordingen. Juist door er geen doekjes om te winden stelt Johan zich kwetsbaar op en maakt hij seksualiteit en het betalen voor seksuele dienstverlening moeiteloos bespreekbaar. In het derde en laatste hoofdstuk werpt hij een kritische blik op het huidige politieke en publieke klimaat ten aanzien van betaalde seks.
Als lezer krijg je een steeds beter beeld over de overwegingen die Johan maakt in zijn seksueel verkeer als man met een fysieke beperking, toch is het spijtig dat hij zich niet geheel lijkt te kunnen verplaatsen in de sekswerker. Als lezer met een academische achtergrond en wetenschappelijke interesse in seksuele dienstverlening vraag ik mij af wat de toegevoegde waarde is van persoonlijke achtergrond informatie van sekswerkers, dit zou zelfs de anonimiteit van sekswerkers in het geding kunnen brengen. Ditzelfde geldt voor de coverfoto van het Schipperskwartier in Antwerpen, het vragen van toestemming en medewerking blijft namelijk ondanks de legaliteit van de branche van groot belang. Tevens ontbreekt in het derde hoofdstuk een kritische analyse vanuit het perspectief van de klant. Want hoe wordt hij geportretteerd in de media en beschreven door de – in het boek benoemde – politici? Misschien is dit een mooie ingang voor een volgend boek! Ondanks deze twee kleine punten van kritiek kan ik als promovendus, die een vergelijkend onderzoek doet naar clientèle in Nederland en Zweden, niets anders dan dit boek een warm hart toedragen! Ik hoop dat er meer mannen zoals Johan een boekje open doen!

Ms.C. Merel Arianne van Mansom

Merel is momenteel bezig met haar promotie onderzoek ‘Consumerism, moralism and the Law’ voor een onderdeel van dit onderzoek is ze nog steeds opzoek naar clientele van sekswerkers met diverse expertise en verlangens in Nederland.
Meer informatie over haar onderzoek is te lezen op Purchase of pleasure

Praktisch om te weten

Het boek is niet alleen bestemd voor mensen met een beperking die overwegen een beroep te doen op een sekswerker. Ook sekswerkers zelf zijn van harte uitgenodigd het te lezen. Verder kan het boek een eyeopener zijn voor studenten maatschappelijk werk, gehandicaptenzorg, psychologie of seksuologie.

Het boek valt te verkrijgen bij Yanga en Bol.com en zou ook in de winkel verkrijgbaar moeten zijn. De verkoopprijs is 15 euro.

Een gedachte over “Boek Teren op betaalde liefde”

 1. ‘Ik ken Johan al lang. Ik heb hem jaren geleden geïnterviewd over zijn boek ‘Klagen helpt niet, daar word je niet beter van in 2005 voor de website http://www.seksmeteenhandicap.nl.’ In het boek ‘Teren op betaalde liefde’ vertelt hij zeer openhartig over zijn 27 jaar ervaring op het gebied van sekswerkers, zoals hij ze noemt. Ook vertelt hij openhartig over zijn SM behoefte wat erg tegenstrijdig lijkt gezien zijn handicap. Hij legt ook uit waarom hij daar behoefte aan heeft. In zijn boek vertelt hij ook over zijn relatie met vier sekswerkers. Hierin blijkt dat het veel meer is dan een zakelijke reactie. Hij voelt zich ook overduidelijk verantwoordelijk voor zijn sekswerkers. Ook gaat hij in op de discussie of sekswerkers het vrijwillig of onder dwang doen. Dat is voor mij als lezer van minder belang.
  Johan sluit af met praktische tips voor contact met sekswerker die erg belangrijk kunnen zijn.

  Door dit boek te lezen ben ik me er meer bewust van dat de relatie tussen een klant en sekswerker verder gaat dan alleen een seksuele dienst afnemen. Voor Johan is Girl friend experience (gfe) van belang. Dit houdt in dat de sekswerker empathie richting hem heeft. Hij noemt een SM sekswerker zelfs zijn therapeut. Hij heeft als slaaf van zijn Owner veel geleerd over zichzelf en het omgaan met zijn handicap. Hij heeft geleerd dat hij niet zo apart is vanwege zijn handicap dan hij zelf vaak denkt.

  Ik merk uit het boek duidelijk dat Johan niet alleen behoefte heeft aan seksualiteit maar ook aan intimiteit. Wat natuurlijk ook logisch is als je geen partner hebt, maar ik had zelf het beeld dat het alleen dat het in de sekswereld alleen om seks zou gaan. Uit dit boek blijkt dat ik het mis heb, zo is mijn beeld bijgesteld. Enkele relaties met sekswerkers gaan zelfs de vriendschappelijke kant op.

  Ik heb veel respect voor Johan dat hij zijn ervaring over zijn sekswerkers zo open vertelt. Dat geldt nog meer over het eerlijk vertellen over zijn behoefte aan SM en wat hij tijdens het SM sessies doet. Dit boek heeft duidelijk een toegevoegde waarde, omdat het ervaringen zijn van iemand met een handicap die vele jaren gebruik van sekswerkers heeft gemaakt. Zoiets is er nog niet naar mijn weten.’

  Dit is een boek die alle seksuologen eens zouden moeten lezen! Hopelijk draagt dit bij aan een minder groot taboe rondom seks met een handicap in Nederland en Belgie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.